muziek balk

Concert "Romantisch nazomeren"

Concerten
  zondag 8 oktober 2023

  Hervormde kerk in Almen  |  Almen, Nederland

Dit najaar geeft CVZ twee concerten waarin we romantisch nazomeren!

Op het programma staan liederen van Johannes Brahms, vol met beelden van de natuur en de liefde. De warmte van de tekst en de melodieën wordt in deze werken ondersteund door prachtige pianobegeleidingen, die op zichzelf al muzikale meesterwerken zijn. Ook in de ‘a capella’-stukken (zonder begeleiding) van Ralph Vaughan Williams bezingen we de natuur en de vergankelijkheid van de aarde en het leven, op teksten van onder andere William Shakespeare. Maar ook zingen we een vrolijke dans van deze componist.
Van een heel andere schoonheid zijn de werken van Hugo Wolf, volgens velen na Schubert de beste componist van het Duitse lied. De Oostenrijker Hugo Wolf heeft niet veel werken voor koor gepubliceerd. Hij was niet snel tevreden over wat hij componeerde en gooide daarom veel meteen weer in de prullenbak. Wolf vertaalt de dramatiek van de tekst in prachtige maar complexe harmonieën. De twee stukken die wij van hem zingen zijn wederom met pianobegeleiding, verzorgd door pianiste Martje van Damme.
Het klapstuk van dit programma is de suite ‘In Windsor Forest’ van Vaughan Williams. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw schreef hij de opera ‘Sir John in love’, gebaseerd op een komedie van Shakespeare. Hij had echter weinig succes met deze opera, die alleen maar door amateurs werd uitgevoerd. Daarom besloot hij er een ‘suite’ uit samen te stellen: een uitbundige, levendige en soms zelfs extatische cyclus van vijf liederen. De dames zingen over mannen die bedriegers zijn, de heren leven zich uit in een dranklied en gezamenlijk zingen zij over feeën en aardse mannen die ‘bont en blauw geknepen moeten worden’.

Kortom, een gevarieerd programma waarin de uitersten van de romantische koormuziek klinken. Een concert vol romantiek, droefheid, stilte, maar ook vrolijkheid en humor. Wij hopen u een fijn concert te geven.

Het Kamerkoor Collegium Vocale Zutphen zingt onder leiding van dirigent Saskia Regtering. De pianobegeleiding wordt verzorgd door Martje van Damme.

2023 10 Romantisch nazoimeren

 

 

Kaart


Onze locatie:

de Martinuskerk
Kerkplein 1
Warnsveld

Volg ons op:

facebook 38px