Kruimelpad

 

Elias van Mendelssohn

Concerten
Datum: zondag 3 november 2019 12:00

Locatie: de Grote Kerk in Elst

2019 11 eliasOp 3 en 17 november 2019 zijn Collegium Vocale Zutphen en Kamerkoor Poco Più uit Nijmegen samen een groot koor voor de uitvoering van delen uit het oratorium Elias van Felix Mendelssohn (1809-1847).
Het oratorium vertelt het verhaal van de profeet Elias. Hij leefde in Israël in de 9e eeuw voor onze jaartelling, tijdens de regering van koning Achab. De Israëlieten waren in die tijd ook goden als Baal gaan aanbidden. Elias propageerde het monotheïsme en verkondigde dat Jaweh de enige ware God was. Elias trok al predikend door het land en leefde van wat hij in de natuur vond of hem door de mensen werd geschonken. Men geloofde dat hij in staat was regen te maken of er juist voor te zorgen dat er geen regen kwam. Er heerste een grote droogte en Elias daagde de priesters van Baal uit om op de berg Karmel uit te maken wiens god zich over het volk zou ontfermen. Elias bracht een offer aan Jahweh en werd verhoord, het offer van de Baalpriesters bleef onbeantwoord.
Mendelssohn schreef het oratorium in 1845 in opdracht van het Birmingham Festival. Julius Schubring schreef het libretto, zowel in het Duits als in het Engels. Tijdens het Birmingham Festival van 1846 werd het voor het eerst uitgevoerd in de Engelse versie en het was direct een doorslaand succes. Felix Mendelssohn was een groot bewonderaar van de oratoria van Handel en de Matthäus Passion van Bach (dat werk had hij in 1829 voor het eerst sinds Bachs dood weer uitgevoerd). In Elias is de invloed van deze meesters uit de Barok te herkennen, maar Mendelssohn toont zich ook als een geniaal componist uit vroege Romantiek.
Het werk is geschreven voor solisten, koor en symfonieorkest. De Amerikaanse organist en musicoloog Norris Lynn Stephens (1930-2017) maakte een bewerking voor kerkorgel, waardoor het werk binnen het bereik van goede

amateurkoren komt. Organist Wim Roelfsema nodigde Collegium Vocale Zutphen en Kamerkoor Poco Più uit om deze bewerking samen uit te voeren.
Het is niet de eerste keer dat beide koren samen zingen: samen met Wim Roelfsema zongen we in 2012 de orgelbewerking van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en dat was een groot succes.
Bariton Tiemo Wang en sopraan Marije Heemskerk zingen de solopartijen. De directie is in handen van Saskia Regtering, de vaste dirigent van beide koren.


Zondag 3 november 2019 in de Grote Kerk, Grote Molenstraat 2, Elst (Gld.). Aanvang 12.00 uur, aansluitend aan de kerkdienst. Collecte na afloop.
Zondag 17 november 2019 in de Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem – in samenwerking met de Orgelconcerten van de Eusebiuskerk. Aanvang 15.30 uur
– toegang € 10,00

Klik hieronder om een geluidsfragment van ons concert te beluisteren:

 

Dirigent
Saskia Regtering
Componist
Mendelssohn
Solist(en)
Tiemo Wang, Carin de Ruijter, Marije heemskerk, Sjoukje Osinga
Orkest / instrument
Orgel: Wim Roelfsema
Repertoire
Elias

 

Alle datums


  • zondag 3 november 2019 12:00