Kruimelpad

 

AFGELAST: Passie-concert

Concerten
Datum: zondag 15 maart 2020 15:00

Locatie: St. Janskerk in Zutphen

2020 03 15 Piéta van Sieger Kooder 300pxb

Dit concert is afgelast vanwege het Corona-virus


Collegium Vocale Zutphen zal op zondag 15 maart a.s. vanaf 15.00 uur in de St. Janskerk in Zutphen een programma uitvoeren over het thema ‘Passie’.

 • Franz Schubert: Mis in G majeur, D 167
 • Joseph Gabriel Rheinberger: Stabat Mater, op. 138
 • Joseph Haydn: Die sieben letzten worte Unseres Erlösers am kreuz, Hob. XX:2 Deze muziekstukken worden uitgevoerd door het koor, begeleid door een strijkers-ensemble en 4 zangsolisten.

De “Mis in G groot” van Franz Schubert (1797-1828) Deze mis schreef Schubert in 5 dagen in maart 1815. De toen achttienjarige Schubert had geen enkele moeite met het genre. Het werk ligt gemakkelijk in het gehoor en neemt direct bij het Kyrie al voor zich in vanwege het liefelijke openingsthema. Het Credo (de geloofsbelijdenis van Nicea) is een indrukwekkend stuk muziek, waar we Schubert op zijn best horen. Opvallend is ook het Sanctus (Heilig, heilig), waar de traditionele devotie wordt ingeruild voor een stevige proclamatie.

Het “Stabat Mater” is door Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) in de barokstijl geschreven.
De tekst van het gedicht “Stabat Mater dolorosa”, “de Moeder van God stond bedroefd”, stamt weliswaar uit het midden van de 13e eeuw, maar de beleving van dit gedicht is van alle tijden. De onbekende auteur vond zijn religieuze inspiratie in het leed van Maria die haar enige Zoon aan het kruis genageld ziet. Die tekst tezamen met de muzikale uitvoering raakt ons diep, en geeft uitdrukking aan de universele betekenis van ons medeleven met de lijdende mens; des te meer in de Passietijd voor Pasen. Door de eeuwen heen hebben honderden componisten het gedicht Stabat Mater van muziek voorzien. Er zijn ruim 500 verschillende toonzettingen bekend. Wij zingen het vierdelig Stabat Mater in g-Moll op. 138 voor koor en orgel van Rheinberger.

“Die sieben letzten worte” is door Joseph Haydn (1732 – 1809) in meerdere versies gemaakt; wij voeren de versie voor koor uit. De 7 ‘woorden’ uit de passietijd zijn:

 1. Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat zij doen.
 2. Voorwaar, ik zeg u: Heden zult u met mij in het paradijs zijn.
 3. Vrouw, zie uw zoon, en u, zie uw Moeder!
 4. Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?
 5. Jezus roept: Ach, ik heb dorst!
 6. Het is volbracht.
 7. Vader, in uw handen beveel ik mijn geest. Rondom deze 7 kern-uitspraken uit de passietijd heeft Joseph Haydn een diep doorleefd muziekstuk gemaakt.
  Zijn muzikale taal blinkt uit in bewust gekozen eenvoud. Deze soberheid en deemoed heeft de zeggingskracht van de compositie nog verder versterkt. Haydn heeft niet zozeer doodsangst, maar eerder diepe dankbaarheid willen uitdrukken. Daarom hebben hoop en innerlijke vrede altijd het laatste woord. Terecht zegt Haydn trots, dat hij er in geslaagd is om in ieder deel de ziel van een onbevooroordeeld luisteraar te treffen.

Het Passieconcert van Collegium Vocale Zutphen is op zondag 15 maart 2020, vanaf 15.00 uur in de St. Janskerk in Zutphen.

 

Dirigent
Saskia Regtering
Componist
Haydn, Rheinberger, Schubert
Orkest / instrument
Ensemble: Saskia Bos, Anke Goede, Bart peters, Agaath Kooistra, Joost Hillen
Repertoire
Die sieben letzten Worte, Stabat mater, Mis in G

 

Alle datums


 • zondag 15 maart 2020 15:00