Kruimelpad

Elgar,Morley,Bennet

Concerten
Datum: zondag 1 november 2015 15:00

Locatie: de kapel Op ’t Rijsselt te Eefde

2015 11 01Aankondiging concert met Engelse componisten:
Collegium Vocale Zutphen verzorgt op zondag 1 november om 15.00 uur een romantisch Engelstalig concert in de kapel Op ’t Rijsselt te Eefde onder leiding van Saskia Regtering.
Op het programma staan madrigalen van Morley en Bennet. Deze a capella gezongen liederen gaan over wereldse zaken.

Van R. Vaughan Williams wordt In Windsor Forest uitgevoerd.
Ralph Vaughan Williams leefde van 1872 tot 1958, zijn oeuvre is omvangrijk en veelzijdig te noemen.
Hij componeerde 596 werken: liederen, hymnes, koorwerken, kamermuziek en filmmuziek. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Britse componisten. Hij was één van de invloedrijkste representanten onder de Britse musici die stonden voor de creatie van een kern van ‘Englishness’ in de muziek.
Vaughan Williams werd geboren op 12 oktober 1872 in Down Ampney (Cotswold).
In Windsor Forest
Dit muziekstuk betreft een uitbundige, levendige en soms extatische cyclus van vijf liederen. De vijf liederen zijn een compilatie van allerlei teksten uit de zestiende en zeventiende eeuw, voortkomend uit zijn opera Sir John in Love. Ook gebruikte Vaughan Williams hierin teksten van Shakespeare’s The merry wives of Windsor.
Van Edward William Elgar wordt "From the Bavarian Highlands" ten gehore gebracht.
Edward William Elgar (1857 – 1934) was de zoon van een pianostemmer en muziekhandelaar. Hij groeide dus op in een muzikale omgeving en was autodidact.
Zoals zoveel grote componisten, is Elgar vooral bekend geworden vanwege een klein aantal, relatief groots opgezette orkestwerken. Elgar schreef naast minder bekende cantates, kamermuziek en liederen enkele ‘part songs’(waaronder ‘The Prince of Sleep’ en ‘Weary Wind of the West’) van grote schoonheid en sensitiviteit. Gedurende de eerste jaren van de vorige eeuw groeide de populariteit van korenfestivals in Engeland. Deze festivals waren niet alleen een heel geschikt podium voor de ‘part songs’ van Elgar, maar creëerden ook een vraag naar dit soort composities.
From the Bavarian Highlands opus 27
Dit betreft een set van zes koorstukken dat Elgar schreef onder de omvattende titel Scenes from the Bavarian Highlands, als een herinnering aan een vakantie die de familie Elgar had genoten in Garmisch Partenkirchen, Over Beieren, in de herfst van 1894.
De songteksten werden door Elgars echtgenote Alice voorzien van delen, genomen uit Duitse Volkslieder en Schnaderhüpferl (jodelliederen) van vier regels, die de sfeer van dans en schuttersfeesten uitademden. De onderwerpen in dit muziekstuk zijn de dans, trouweloze liefde, een wiegenlied, verlangen, een bergweide en de scherpschutters.
Pianiste Martje van Damme begeleidt beide laatst genoemde werken en sopraan Marije Heemskerk zingt hierin de solo partijen.
De toegang bedraagt €17,50. In de voorverkoop bij koorleden, Music Allin en via de website www.cvzutphen.nl kost een toegangskaart €15,00

 

 

Alle datums


  • zondag 1 november 2015 15:00