2014 06 14 15In juni '14 zijn twee zomerconcerten gegeven van Russische wereldlijke muziek.

CVZ zingt Musica Russica

* Zaterdag 14 juni 2014 om 20:00 uur in de Protestantse kerk te ALMEN &
* Zondag 15 juni 2014 om 16:00 uur in de Martinuskerk te WARNSVELD

- Musica Russica -
over de componisten en de liederen
Pjotr Iljitsj Tchaikovsky (1840 -1893)
Tchaikovsky was een man met een angstige, depressieve persoonlijkheid. Pas tegen het einde van zijn leven kreeg hij wat meer vertrouwen in het leven. Het is opmerkelijk, dat hij ondanks zijn sombere aard, zulke grootse muziek componeerde en ook zo veelzijdig was als componist: opera's, symfonieën, balletten, geestelijke en wereldlijke liederen. Zijn muziek kenmerkt zich door helderheid, expressie, warmte en pieteit.
Hij streefde naar eenvoud, was wars van het bombastische.
De liederen die gezongen worden zijn vooral gecomponeerd om het algemene repertoire van Russische koren te versterken.
Victor Sergeyevich Kalinnikov (1870 -1927)
In de vroege 20e eeuw was Moskou een centrum voor vernieuwing van koormuziek. Zowel binnen het muzikale hart, de Moscow Synodal School, als ook in kleinere gezelschappen. Daarbij was ook invloed vanuit de Westerse koormuziek merkbaar. Kalinnikov's oeuvre is beperkt: slechts 24 composities, maar hij leverde - vooral achter de schermen - een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de volksmuziek.
Henryk Górecki (1933 - 2010)
Een Pools componist, die met zijn eenvoudige muziektaal een groot publiek wist te bereiken. Daarbij componeerde hij ook veel religieuze muziek, die in de kerken van het roomskatholieke Polen haar weg vond. De kracht van Gorecki, was de verbinding die hij in zijn muziek legde, tussen traditionele Poolse volksmuziek en eigentijdse muziekopvattingen.
Deze drie slaapliedjes werden voor het eerst uitgevoerd op het Lerchenberg Festival in Denemarken in 1991.
Sergej Rachmaninov (1873 - 1943)
"Geen kind zal ooit deze liederen kunnen zingen", schreef een wanhopige Rachmaninov na het componeren van deze zes liederen, oorspronkelijk geschreven voor vrouwenstemmen en kinderen. In die jaren was er sterke bemoeienis van de overheid en waren kunstenaars niet vrij in hun uitingen. Wereldlijke liederen werden niet door mannenstemmen gezongen, maar Rachmaninov ontdekte, dat zijn composities juist mannenstemmen nodig hadden om de liederen tot volle expressie te brengen.
Behalve het 1e lied, gaan ze allen over de schoonheid en de tragiek van het mensenleven.
Alexander Borodin (1833- 1887)

De "Slavische Dansen" zijn vanwege hun ritme, melodie en begeleiding geliefde concertliederen, ook buiten Rusland. Ze zijn afkomstig uit de opera Prins Igor, die in zijn geheel nog nooit buiten Rusland is uitgevoerd. Borodin heeft tot aan zijn dood aan deze opera gewerkt. Bevriende componisten legden er de laatste hand aan. De opera Prins Igor is gebaseerd op een oud Russisch volkverhaal, uit de twaalfde eeuw; een tijd van conflicten tussen Russen en Tartaren (Cumans, een immens oost-Europees -zuid-Russisch rijk). Igor, de Russische prins wordt verslagen door Khan Konchak, maar word een gerespecteerd gevangene. De dansen worden door Khan's slaven uitgevoerd om Prins Igor plezier te doen.
Naar boven