2014 11 16Ons winterconcert zal bestaan uit delen uit
'O come let us sing' en 'The Lord is my light' van Georg Friedrich Händel,
& verder
'Lord, how long wilt thou be angry?' en 'Remember not, Lord, our offences' van Henry Purcell
Het concert is op zondag 16 november om 16:00 uur in de St. Janskerk te Zutphen.

Het Projectorkest Twente verzorgt de begeleiding.
Het orkest Twente (PoT) is een ensemble dat in verschillende bezettingen optreedt in de regio Oost Nederland en de Duitse grensstreek. Sinds de oprichting in 2006 door Irene de Bruin (violist) en Taco Feenstra (cellist) heeft dit ensemble zijn medewerking verleend aan diverse concerten, koorbegeleidingen en muziekproducties. Het orkest bestaat uit professionals, conservatorium studenten en vergevorderde amateurs die elkaar kennen uit de diverse regionale orkesten. Energie, enthousiasme en vakmanschap vormen de sfeerbepalende elementen van dit orkest. Afhankelijk van de gewenste grootte en
samenstelling wordt er in wisselende bezettingen en in allerlei muziekstijlen gemusiceerd.
Voor meer informatie, zie www.projectorkesttwente.nl

Irene de Bruin, concertmeester.
Irene de Bruin (1972) begon op jonge leeftijd met vioollessen bij Carolien Ingen-Housz. Op het Conservatorium van Enschede behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus bij Maurits van den Berg. Door de jaren heen is Irene concertmeester geweest van diverse orkesten: Symfonia Jong Twente, Carlforsska Student Orkester (Zweden), Musica Silvestra Orkest. Inmiddels is zij sinds 2000 concertmeester van het Oost Nederlands Symfonieorkest ( voorheen Twents Kamer Orkest). Irene heeft in 2006 samen met Taco Feenstra (cellist) Projectorkest Twente (PoT) opgericht.


Over de componisten :
Georg Friedrich Händel (Engels: George Frideric Handel),(* 23 februari 1685 – Londen,14 april 1759) was een barokcomponist. Händel schreef veel muziek - dramatische werken: 42 opera's, 29 oratoria, meer dan 120 cantates, trio's en duetten. Dat komt overeen met ongeveer 2000 aria's. Verder Engelse, Duitse, Italiaanse en Latijnse kerkmuziek serenades en odes. Met Johann Sebastian Bach, die in het zelfde jaar (1685) werd geboren, wordt Händel als een van de grootste componisten van zijn tijd gezien. Händel componeerde in totaal meer dan 610 werken, waarvan vele nog steeds worden uitgevoerd.
Anthems zijn composities in de Engelse kerkmuziek voor koren, met of zonder solopartijen, die worden gezongen in de ochtend- en avonddiensten van de Anglicaanse Kerk, de zogeheten Morning Prayers en Evensong. De term anthem is afgeleid van het Griekse antifona (antifoon). Voor feestelijke gelegenheden schreven componisten anthems voor grote bezettingen, zoals de verschillende Coronation Anthems en Chandos Anthems van Georg Friedrich Händel.

Ook Henry Purcell (* Westminster, circa 1659 - Londen, 21 november 1695) schreef in opdracht van het Engelse hof anthems voor grote bezetting, zowel voor koninklijke verjaardagen als voor begrafenissen (Funeral Anthems for Queen Mary).
Henry Purcell was een Engelse componist van barokmuziek, wiens werk ook nu nog dikwijls wordt uitgevoerd en opgenomen. Zijn werk behoort tot het belangrijkste barokrepertoire. Hij was onder andere een leerling van de Engelse componist John Blow. Purcell schreef zowel kerkmuziek, toneelmuziek en instrumentale werken als liederen en (semi-)opera's. In zijn vroege periode schrijft Purcell vooral religieuze anthems, waarin hij een verbazingwekkende virtuositeit aan de dag legt en experimenteert met talloze speciale effecten, zoals verschuivingen van sleutels en de ‘word painting’ die zo typerend is voor vocale muziek in de 16e en 17e eeuw. Wanneer in de tekst bijvoorbeeld een woord als 'low' voorkomt, zet Purcell dit ook daadwerkelijk op een extreem lage noot, en vice versa met woorden als 'high'. Hij geldt als de bekwaamste Engelse componist op dit gebied. Naarmate Purcell meer toneelmuziek begon te componeren, schreef hij minder anthems.
Naar boven